Ako predísť dekubitom? Základné pravidlá

Dekubity patria medzi jednu z najnepríjemnejších a ťažko liečiteľných „diagnóz“. Ľudovo preležaniny vznikajú najmä pri dlhodobom pobyte na lôžku – pri imobilných pacientoch, v prípadoch kómy a podobne. Majú niekoľko štádií, ktoré začínajú začervenanou pokožkou a končia až nekrotizujúcim tkanivom a odhalením kostí. Ako sa dekubitom vyhnúť hneď v počiatkoch a vyvarovať sa tak zdĺhavej a náročnej liečbe?

dekubity

Ako predísť dekubitom? PREVENCIA!

Dekubity sa najčastejšie tvoria na zadnej časti hlavy, na lakťoch, na chrbte a zadku, na lýtkach či zadnej strane stehien. Čo je ich hlavnou príčinou? Je to dlhodobé ležanie? Nekvalitný matrac? Nedostatočná hygiena? Áno aj nie. V podstate môžeme napísať, že kombinácia všetkých týchto dôvodov sa nazýva aj zanedbanou starostlivosťou. Dekubitom najlepšie predídete tak, že budete pacienta kontrolovať každý deň. Pri prvom začervenaní pokožky môžete vykonať prvé preventívne opatrenia.

Otáčanie pacienta

Ak je to vzhľadom na dôvod zotrvania na lôžku možné, pacienta treba polohovať. Ak pacient strávi podstatnú časť dňa aj na jednom či druhom boku, riziko vzniku dekubitov násobne klesá. Pri vážnych zraneniach pohybového aparátu napríklad po dopravnej nehode je však polohovanie niekedy neuskutočniteľné. Existujú však aj ďalšie metódy, ktoré pomáhajú zabrániť vzniku dekubitov.

Antidekubitný matrac

Používanie antidekubitného matracu je kľúčové. Tieto matrace sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa váha tela pacienta rozložila rovnomernejšie a netlačila tak na jedno postihnuté miesto. Okrem toho majú oveľa lepšiu cirkuláciu vzduchu, vďaka čomu sa postihnuté miesto nezaparí a nevznikne tak prvé podráždenie pokožky. 

Pravidelná hygiena

Výmena inkontinenčných pomôcok a pravidelné umývanie ležiaceho pacienta sú pravdepodobne najdôležitejšie. Nielenže tak máte príležitosť každodennej kontroly prípadného vzniku dekubitov, no práve moč a pot sú hlavnými determinantmi vzniku preležanín, ktoré sa pri zanedbaní tak ťažko liečia.

Lokálna liečba

Aj napriek všetkým preventívnym opatreniam sa môže stať, že sa aspoň podráždenej pokožke nevyhnete. V takomto prípade je vhodné použiť antidekubitné a vyživujúce maste a krémy, ktoré pomôžu unavenej pokožke zvládnuť túto náročnú situáciu. Ak si neviete poradiť s preležaninami pri starostlivosti o vášho blízkeho, poraďte sa s lekárom, ktorý vám odporučí vhodné prípravky a postupy na ich liečbu.