Čo by nemalo chýbať v modernej predsieni?

Predsieň je prvou miestnosťou každého domu alebo bytu, do ktorej sa dostane návšteva a práve predsieň sa výrazne podieľa na tom, aký prvý dojem zanechá váš príbytok na každom jednom návštevníkovi. Prečítajte si niekoľko našich užitočných tipov, ktoré vám pomôžu pri jej zariaďovaní.

jjjj

Ako zariadiť predsieň?

Predsieň alebo chodba je v prvom rade funkčná miestnosť. Až na druhom mieste sa nachádza estetická dôležitosť tejto časti vášho bytu alebo domu. Nesnažíme sa povedať, že do predsiene si máte vybrať nevkusný nábytok a nemáte v nej mať žiadne dekorácie. Práve naopak. Všetko však treba vyberať v súlade s tým, aby to bolo v prvom rade praktické. Ak máte napríklad vo väčšom rodinnom dome naozaj dostatočne veľkú predsieň alebo chodbu, neváhajte ju obohatiť napríklad aj o pohovku a kreslá či o konferenčný stolík. Takýto kútik v predsieni vašu domácnosť výrazne zútulní a poskytne vám komfortný priestor na čakanie, premýšľanie, chystanie sa, ale napríklad aj balenie pri odchode z domu na dlhší čas. Ak potrebujete doma usadiť niekoho mimo rodiny a známych (napríklad dodávateľov nejakých služieb pri podpisoch zmlúv a podobne), nemusíte si ich vodiť až do obývačky.

Moderné predsiene a nábytok

Nábytok do predsiene je potrebné vyberať s rozumom. Aj tá najmenšia predsieň musí vždy zostať vzdušná. Ak máte len malý byt, rozhodne do predsiene netlačte veľký botník alebo skriňu. Siahnite radšej po vešiakovej stene so zrkadlom a malej úzkej skrinke, do ktorej sa zmestí zopár párov topánok vašej rodiny.

Dekorácia

V predsieni by nemal chýbať nejaký dekoračný prvok. Je to miestnosť ako každá iná, nesmiete ju brať len ako chodbu. Koberček, soška, váza alebo nejaká nástenná dekorácia sú nevyhnutným bytovým doplnkom, ktorý dokáže zútulniť predsieň v každom byte alebo dome.

Upratané topánky

Predsieň, najmä tá s menšími rozmermi, by mala byť vždy uprataná. To platí pre topánky aj kabáty. Na zemi by nemal byť ani jeden pár vašich topánok a na vešiaku sa môžu hompáľať 1-2 kúsky búnd. Všetko ostatné patrí do komody či vstavanej skrine. Nezabudnite topánky vždy vyvetrať predtým, než ich hodíte do skrine. Vyhnete sa tak nepríjemnému zápachu.

Vôňa

Tým sa dostávame k ďalšej časti, ktorá nesmie chýbať v predsieni, a tou je vôňa. Môžete to vyriešiť aromalampou, vonnou sviečkou, ale pokojne aj osviežovačom vzduchu. Dôležité však je, aby v predsieni neboli cítiť topánky.

Zrkadlo

V predsieni rozhodne nesmie chýbať zrkadlo, do ktorého môžete pri odchode nahliadnuť a presvedčiť sa o svojom vzhľade predtým, než vyjdete medzi ľudí. Malo by byť dostatočne veľké, aby ste sa v ňom videli od hlavy až po päty. Podľa Feng Shui by zrkadlo nemalo stáť oproti dverám, aby sa energia neodrazila von z vášho bytu.

Priestor pre návštevy

V predsieni vždy nechajte dostatok priestoru pre návštevy – a to nielen na ich spomínané topánky a kabáty. Ak je to možné, poobzerajte sa aspoň po malej taburetke, na ktorú si môže návšteva vždy pohodlne sadnúť pri prezúvaní.

Ako zariadiť malú predsieň

Skutočne malú predsieň napríklad so šírkou len jeden meter a dĺžkou okolo štyroch, z ktorej navyše vedú dvere napríklad do troch či viacerých ďalších miestností, môže byť naozaj náročné zariadiť tak, aby zostala priechodná, ale aby ste mali aj dostatok úložného priestoru na topánky, bundy a ďalšie vyššie spomenuté veci. Ak navyše potrebujete cez chodbu prejsť aj s kočíkom alebo s plnými rukami nákupných tašiek, absolútne nepripadá do úvahy jej zúženie nábytkom. Vybrať vhodné prvky do takejto predsiene by bolo náročné aj pre skúseného bytového architekta. Rovnako však nie je dobré, aby sa topánky povaľovali len tak po zemi a vy sa o ne napríklad potknete. Ako to teda vyriešiť?

Ako zariadiť predsieň v paneláku

Typickým zástupcom malých predsiení sú práve tie, ktoré sa nachádzajú v starších panelákoch. Pri ich rekonštrukcii ľudia často riešia otázku, či by nebolo dobré predsieň rozšíriť napríklad aj na úkor niektorej zo susediacich izieb. Ak to statika povolí a priestor v zmenšenej izbe vám nebude chýbať, je to jedna z možností. Ak však neplánujete takéto veľké zásahy, predsieň je možné zariadiť aj inak. Hluché miesto niekde na konci predsiene využite na osadenie vstavanej skrine, aj keby mala mať len šírku okolo jedného metra. Práve vstavaná skriňa využije priestor až úplne po strop a vy do nej môžete uložiť viac búnd a obuvi. Vešiakovú stenu môžete nechať prázdnu pre návštevy. Do obľuby sa vracajú aj skrinky a police či dokonca botníky, ktoré sa montujú priamo nad vchodové dvere. Nad hlavou máte jednoducho dostatok priestoru, ktorý môžete využiť a prevzdušniť podlahovú plochu. Ak túžite aj v malej predsieni po peknej dekorácii, vyberajte si len závesné, ktoré môžete dať na stenu – napríklad aj obyčajné obrazy.