Lockdown na Vianoce? Tipy ako sa zabaviť s deťmi doma

Vianoce sú najkrajším obdobím v roku. Je to čarovný čas plný lásky kedy sa navzájom obdarúvame, stretávame sa s rodinou, priateľmi a prežívame krásne spoločné chvíle. Tento rok sa bude od tradičných Vianoc plných slávnosti, na aké sme zvyknutí, líšiť. Ale to nie je dôvod, aby neboli aj tohtoročné vianočné sviatky krásne a magické. Prinášame vám niekoľko nápadov, vďaka ktorým budú vaše vianočné dni ešte veselšie.  

family-having-fun-christmas-day

Vyzdobte si svoj domov

Túto vianočnú sezónu budete tráviť veľa času doma, tak prečo by ste si nemohli ozdobiť svoju obývačku štýlovými vianočnými dekoráciami. Na trhu nájdete akýkoľvek typ vianočnej výzdoby, ale je oveľa zábavnejšie stráviť deň vytváraním vlastných dekorácii a vniesť tak do vášho domova svoju osobnosť. Môžete vytvoriť veniec na vstupné dvere alebo ozdoby na vylepšenie vianočného stromčeka. Inšpirujte sa nápadmi ručne robených ozdôb a dekorácii, do výroby ktorých môžete zapojiť aj vaše deti.

Usporiadajte pyžamovú párty a filmový deň

Nič nás nedostane do vianočnej nálady tak, ako deň strávený pozeraním sviatočných filmov a rozprávok. Túto aktivitu si nezamilujú len vaše deti, ale aj vy. Vybrali sme pár filmov a rozprávok, ktoré by vás mohli naladiť na sviatočnú nôtu: Polárny expres, Perinbaba, Sám doma, Popoluška, Vianočný škriatok, Arthur zachráni Vianoce, Grinch, S čerty nejsou žerty, S tebou mě baví svět a Mrázik.

Upečte si vianočné pečivo

Pečenie koláčikov je skvelá denná aktivita, ktorá príjemne rozvonia váš domov. Do pečenia vianočných koláčov zapojte aj svojich začínajúcich kuchárov. Kreatívne nápady na vianočné pečenie si určite obľúbia. Hoci sa to môže zdať ako nie najlepší nápad (veď kto bude potom upratovať ten neporiadok), je to skvelý spôsob ako zbaviť deti nudy a užiť si kopu zábavy. Nezabudnite ani na krásne vianočné pesničky, ktoré navodia atmosféru prichádzajúcich Vianoc a spríjemnia spoločné pečenie.  

mother-daughter-cooking

Uvarte si chutný vianočný drink

Ak už máte dosť nakupovania a balenia darčekov, upratovania či pečenia, je čas na to, aby ste si sadli a užili si sviatky s chutným drinkom v ruke. Či už dávate prednosť teplému alebo studenému nápoju, na internete nájdete množstvo receptov pre malých aj veľkých.

Spievajte vianočné karaoke

Na to, aby ste si Vianoce užili spievaním vianočných pesničiek nemusíte byť hudobnou rodinou. Vyberte si zoznam vašich obľúbených skladieb a zábava sa môže začať. Je to skvelý spôsob ako si spríjemniť sviatočné chvíle aj keď zostanete doma. Alebo môžete usporiadať virtuálnu karaoke, do ktorej zapojíte svojich blízkych a priateľov, s ktorými nemôžete byť.

Zahrajte sa spoločenské hry

Žiadne sviatky sa nezaobídu bez niekoľkých spoločenských hier. Zapojte rodinu do malej súťaže a užite si kopu zábavy. Vyskúšať môžete napr. hru „tanier vianočných chutí“. Pravidlá sú jednoduché. Stačí pripraviť na stôl malé porcie ovocia, orieškov alebo vianočných koláčikov. Jednému zo súťažiacich zaviažte oči, a musí hádať, čo ste mu ponúkli. Kopu zábavy si užijete aj s hrou „kde zvoní vianočný zvonček“. Táto hra spočíva v tom, že jeden člen rodiny sa schová, zatiaľ čo ostatní ukryjú zvonček niekde v miestnosti. „Hľadač“ sa vráti a hľadá zvonček. Ak sa ku zvončeku približuje, ostatní kričia: „cingi-lingi“, keď sa vzďaľuje, kričí sa: „bum, bum“. Potom ako zvonček nájde ide za dvere ďalší člen rodiny.

Pošlite darček milovanej osobe

Ak tento rok neuvidíte svojich blízkych z bezpečnostných dôvodov, nezabudnite im poslať darček poštou, aby ste im ukázali, že na nich myslíte. Aj malý darček alebo vlastnoručne vyrobená pohľadnica nič nepokazí, ba naopak, milo prekvapí a poteší.