Akú podlahu vybrať do domu či bytu?

Výber podlahy do domácnosti treba premyslieť napríklad ešte predtým, než sa pustíte do stavby alebo rekonštrukcie. V závislosti na výbere podlahy môžete uvažovať nad rôznymi druhmi vykurovacích systémov, ale myslieť treba aj na odolnosť a údržbu jednotlivých typov podlahových krytín. V článku pre vás zhrnieme klady a zápory tých najčastejšie používaných podlahových krytín do interiéru.

podlaha

Liší sa podlaha do domu alebo do bytu?

Čo čakáte od podlahy v domácnosti? Izolačné vlastnosti? Alebo zvukovú izoláciu? Je pre vás dôležitejší dizajn alebo jednoduchá údržba? Do akej cenovej relácie sa chcete zmestiť? Plánujete podlahu skombinovať aj s podlahovým kúrením? Na všetky tieto otázky musíte postupne nájsť odpovede a podľa toho si vybrať konkrétny typ podlahy. Ani jedna podlaha nie je dobrá alebo zlá, ide len o to, čo od nej čakáte.

Keramická dlažba

Keramická dlažba je najlepším možným riešením pre kombináciu s podlahovým kúrením. Skvele vedie teplo a dokáže ho aj akumulovať. Na trhu je obrovské množstvo rôznych dekorov, vďaka čomu si vyberie naozaj každý. Pokiaľ potrebujete, aby bola podlaha odolnejšia, môžete si vybrať takzvanú gresovú – tvrdenú. Podlaha je cenovo dostupná, ale jej lepenie treba nechať na murára/obkladača.

Plávajúce laminátová podlaha

Plávajúce laminátová podlaha je skvelým riešením do každého interiéru. V lete nie je teplá a v zime nie je studená. Plávačku si navyše ľahko dokážete položiť aj sami bez akejkoľvek odbornej pomoci. Nehodí sa ku kombinácii s podlahovým kúrením. Pokiaľ môžete, vyberte si model so spojmi vybavenými tesnením, aby vám do nej nezatiekla voda.

Vinylová podlaha

Vinylová podlaha je akousi alternatívou ku klasickým laminátovým plávačkám. Výrobcovia uvádzajú, že lepšie vedie teplo, a preto je vhodnejšie pre kombináciu aj s podlahovým kúrením. Montáž prebieha rovnako, ako v prípade plávačky, pokiaľ si vyberiete „klik systém“. Vinylovú podlahu však môžete taktiež lepiť, pričom oba systémy majú svoje výhody. Cena vinylovej podlahy je však často vyššia ako v prípade laminátovej podlahy či dokonca aj dlažby.

Epoxidová podlaha

Epoxidové liate podlahy sú vhodné skôr do skladov a priemyselných hál, ale stále častejšie sa objavujú aj v domácnostiach, pretože sa z nich dajú vytvoriť skutočne umelecké diela. Epoxidová podlaha je výborným riešením napríklad na chodbu či do kúpeľne. Je mimoriadne odolná, jednoliata a výborne sa udržuje obyčajným mopom.

Drevená podlaha

Drevená dlážkovica má skvelé izolačné vlastnosti a navyše vyzerá úžasne. Jej použitie pri podlahovom kúrení je však na zváženie. Disponuje totiž väčším tepelným odporom a tak teplo horšie preniká do miestností. V tomto prípade by neustále zmeny tepla mohli podlahe dokonca ublížiť. Drevená podlaha navyše vyžaduje aj nejakú tú starostlivosť. Výsledný produkt však za to stojí a alternatívy v podobe drevených dekorov na laminátovej či vinylovej podlahe sa jej v dizajne nevyrovnajú.

Koberce

Koberce ako podlahovú krytinu už v moderných domácnostiach často nenájdete a má to svoj dôvod. Veľmi ťažko sa udržujú. To však neznamená, že do interiérov nepatria. Prateľné koberce a behúne sú však skvelým dizajnovým prvkom, ktorý však nemusíte pracne vysávať a tepovať. Aj keď sa vaše deti rozhodnú pokrstiť ho napríklad čokoládovou zmrzlinou, jednoducho ho hodíte do práčky a vytiahnete ho odtiaľ ako nový.