Najkrajšia vianočná výzdoba do vášho domu či bytu – TOP nápady a inšpirácia

Najkrajšie obdobie roka je za dverami a rozhodli sme sa, že sa trochu povenujeme aj vianočnej výzdobe. V nasledujúcom článku si ukážeme, že kvôli nej vôbec nemusíte stresovať, ale ani utrácať stovky eur za doplnky, ktorých sú teraz v obchodoch a e-shopoch plné regály a sklady. Aká výzdoba by vám počas Vianoc doma rozhodne nemala chýbať?

vianocna-vyzdoba

Vianočná výzdoba

Predtým, než sa pustíte do vianočnej výzdoby, povenujte sa najprv veľkému vianočnému upratovaniu. Umiestňovanie ozdôb na zaprášené police a špinavé okná by ste si moc neužili a pri upratovaní skríň, pivnice či povaly možno narazíte aj na rôzne zabudnuté ozdoby, ktoré by ste sa inak rozhodli kúpiť a zbytočne by ste tak míňali peniaze na niečo, čo už doma dávno máte.

Vianočná výzdoba pred vchodové dvere

Začnime zdobiť ešte pred samotným bytom alebo domom. Základom je pekný vianočný veniec na dvere bytu alebo domu, vianočné svetielka na záhradu alebo okolo dverí a rôzne menšie dekorácie v podobe záhradných „trpaslíkov“ so vzhľadom Santa Clausa alebo soba. Skvelým doplnkom je napríklad aj rohožka na topánky s vianočným motívom. Rohožiek by ste predsa len mali mať viac – pokojne napríklad aj veľkonočnú alebo na Halloween. Ak bývate v bytovke, môžete nejakú ozdôbku zavesiť aj do spoločných priestorov – k schránkam, na vchodové dvere alebo na spoločný uzavretý dvor. Možno tak motivujete aj ďalších susedov a jedno ráno nájdete na zábradlí schodiska napríklad vianočnú girlandu.

Vianočná výzdoba bytu

Dominantou celej vianočnej výzdoby je, samozrejme, vianočný stromček. Okrem neho by sa mala nejaká malá ozdôbka nachádzať v každej izbe. Na parapete môže byť pekný svietnik, na stole v obývačke napríklad adventný veniec, v spálni malý betlehem a na chodbe len nejaká malá vianočná dekorácia. Aj do kúpeľne môžete napríklad nad zrkadlo zavesiť aspoň malú girlandu. Pri ozdobách sa držte pravidla, že menej je niekedy viac a po Vianociach nebudete musieť dva dni odzdobovať celý byt.

Vianočná výzdoba na okná

Vianočnú výzdobu na okná môžete vyriešiť úplne zadarmo a ak máte doma už aspoň škôlkarov, zapojte do nej aj ich. V papierníctve kúpte (alebo si v skicári nakreslite alebo stiahnite z internetu) makety vločiek, stromčekov a iných vianočných symbolov, ktoré môžete následne s deťmi obkresliť na výkresy a nechať ich, nech si ich vystrihnú. Okrem toho ich môžu aj vhodne vymaľovať a následne kúskom lepiacej pásky prilepiť na okno nielen do svojej izby, ale napríklad aj do obývačky či do spálne.

Vianočná výzdoba na balkón

Ak máte balkón alebo terasu, zábradlie je ideálnym miestom pre zavesenie vianočných svetielok. Vyhnite sa však nejakým príliš blikavým, ktoré vyzerajú často gýčovito. Obyčajné teplé žlté svetlá, ktoré sa prípadne len jemne stlmujú a následne silnejú nič nepokazia a práve naopak umocnia atmosféru Vianoc. Počas roka ich ani nemusíte dávať dolu a aj v lete vám poskytnú príjemné ambientné osvetlenie počas posedenia s priateľmi pri grile či s partnerom pri poháriku vína.

Vianočná výzdoba domu

Ak máte naozaj radi vianočné svetlá a chcete si ozdobiť aj dom, môžete na odkvapový systém či rámy okien, alebo nejaký z blízkych ihličnatých stromov pripevniť klasickú svetelnú reťaz. Zvoľte však ideálne žlté LED žiarovky, biele sú príliš agresívne a vyžarujú veľa modrého svetla, ktoré môže vadiť aj zvieratám alebo susedom.

Takto by to rozhodne vyzerať nemalo. Kevin zo Sám Doma by však skákal nadšením.

Vianočné osvetlenie domu môže byť aj jemné, decentné a dôstojné:

Vianočná výzdoba stola

Vianočná výzdoba je neodmysliteľnou súčasťou každého jedálenského stola, a to najmä počas štedrej večere alebo pohostenia vianočných návštev. Pri zdobení stola nemusíte príliš šetriť miestom. Ak aj máte radi minimalistický štýl, vianočný stôl môže byť pokojne trochu prezdobený. Okrem vianočného obrusu a nejakého adventného venca či iného svietnika je skvelou voľbou na výzdobu aj miska s ovocím a orechmi, tanierik s oplátkami a nádobka na med. Takáto výzdoba je nielen tematická a oku prívetivá, ale aj praktická a chutná.

Vianočná výzdoba v kvetináči

Medzi trendy pre vianočnú výzdobu v roku 2023 sa zaradila aj vianočná výzdoba v kvetináči. Čítate správne – ak máte doma staré kvetináče, dokážete si jednoducho vyrobiť krásnu a originálnu výzdobu. Výhodou opäť je, že nemusíte nič kupovať, zrecyklujete staré veci a navyše môžete do tvorivých dielničiek zapojiť napríklad aj vaše deti.



Pohyblivé vianočné dekorácie

Pohyblivé vianočné dekorácie zahŕňajú spravidla vonkajších kývajúcich sa Santov alebo interiérové betlehemy. Opäť ide trochu o gýčový prežitok. Ak však naozaj máte potrebu mať doma dekoráciu, ktorá sa hýbe (ale nesvieti a nekričí cez nekvalitný reproduktor rôzne koledy), máme pre vás skvelý tip. Pohyblivé svietniky na čajové sviečky. Ako to funguje? Do svietnika jednoducho umiestnite zapálenú čajovú sviečku. Stúpajúce teplo roztočí vrtuľku a príslušné dekorácie. Hotovo.