Urobte si v živote priestor na nové veci a začnite s minimalizmom

Radi si na internete a v rôznych katalógoch o bývaní prezeráte podobné interiéry, ako zobrazuje ilustračná fotka v tomto našom článku? Snívate o interiéri, ktorý je nafotený ako do súťaže o najkrajšie bývanie, ale myslíte si, že nie je možné takýto vzhľad udržiavať dlhodobo? Máme pre vás dobrú správu – možné to je a dokážete to aj vy. Pomôcť vám s tým môže minimalizmus, ktorý je aj na Slovensku čoraz populárnejší. Ako to s minimalizmom neprehnať a ako ho aplikovať aj do iných aspektov života mimo bývania?

obývačka v minimalistickom štýle

Minimalizmus vo svete

Minimalizmus v bývaní (a ďalších oblastiach našich životov) nájdeme v rôznych podobách a v rôznych krajinách roztrúsený v celej histórii ľudstva. Ešte pred 100 rokmi žili na svete takmer všetci ako minimalisti. Nebolo to dané mentalitou, ale skôr nedostatkom tovarov, nemožnosťou výberu, totálnou absenciou reklám, globalizácie a konzumu. V dnešnej dobe, kedy si každý spotrebič môžete kúpiť od stovky výrobcov, v desiatkach modelových radov a obchodné domy sa prehýbajú pod tovarom, je minimalizmus skôr cestou, ako trochu odľahčiť nielen domácnosť, ale aj svoj život. Čím menej vecí máte, tým menej vecí sa vám kazí a špiní. Vo svete je populárny napríklad japonský minimalizmus, moderný prístup založený na metóde Konmari od Marie Kondo, ale aj hnutie The Minimalists od autorov Joshua Fields Millburn a Ryan Nicodemus. 

Čo nie je minimalizmus?

Ako vo všetkom, aj v minimalizme nájdeme extrémy. Nie, minimalizmus naozaj nie je o tom, aby ste žili ako pustovníci pred 100 rokmi. Nie je to ani o tom, aby ste každú vec v domácnosti vzali do ruky a rozmýšľali, či ju používate pravidelne alebo či vám robí radosť, a ak nie, hneď ju vyhodili. Extrém nie je nikdy dobrý a aj v minimalizme treba nájsť rovnováhu.

Ako začať s minimalizmom v bývaní?

Na začiatok úplne stačí prestať neuvážene nakupovať. Všetko, čo človek potrebuje, už pravdepodobne doma dávno má. Druhý krok môže byť upratanie oblečenia, ktoré už garantovane nebudete nikdy nosiť a upratať si tak skriňu. Oblečenie môžete vyhodiť, predať, ale aj darovať rovnako, ako množstvo iných vecí z domácnosti. Veci, ktoré len skladujeme a často nám zavadzajú, nájdeme najčastejšie v garáži, v pivnici alebo na povale. Dokonca aj v kuchyni by sa vám oveľa lepšie pracovalo, ak by ste zo zásuviek a skriniek vytriedili veci, ktoré nepoužívate alebo sú poškodené. Rovnako je to aj s kozmetikou alebo liekmi po záruke. Zvážte aj počet dekorácií v dome alebo byte a každému predmetu v domácnosti sa snažte nájsť miesto v úložnom priestore, nie na stole v jedálni alebo na kuchynskej linke. 

Aké dvere vám otvorí minimalizmus?

Dvere ku krajšiemu, prehľadnejšiemu a vždy upratanému bývaniu. Máte doma starú obývačkovú zostavu plnú sentimentálnych sošiek, suvenírov, pohárov a podobných predmetov? Nuž, možno je čas posunúť ich niekomu inému, prevzdušniť celú miestnosť, získať nové metre štvorcové (napríklad na väčší gauč) a konečne tak mať obývačku ako z katalógu, kde je len sedačka, stolík, televízor, koberec a nejaké doplnky. Ak chcete napriek tomu v obývačke nejaký úložný priestor, často postačí len šikovná komoda alebo TV stolík. Prečo mať v predsieni veľkú starú skriňu plnú nepotrebných doplnkov, keď miesto nej môže chodbu zdobiť vkusná a uprataná komoda na topánky a vešiaky na bundy? Tento princíp sa dá aplikovať do každej miestnosti. 

Minimalizmus v ďalších aspektoch života

Minimalizmus môžete aplikovať aj v iných oblastiach – napríklad v obliekaní (čo už súvisí s vytriedením šatníka), ale aj v koníčkoch, výbere elektroniky či pri upratovaní diskov v mobile, počítači alebo na cloude. Tému minimalizmu sme naozaj nahryzli len okrajovo, ale ak chcete začať a cítiť sa doma lepšie, môžete tak urobiť hneď – vyskúšajte 30-dňovú minimalistickú výzvu. Prvý deň vyhoďte z domu jednu vec. Druhý deň dve, tretí deň tri a tak ďalej, až kým sa nedostanete k tridsiatemu dňu. Dokopy sa tak za mesiac zbavíte až 465 vecí, na ktoré pravdepodobne len padal prach a zavadzali vám.