Ako správne riasiť závesy a záclony?

Už ste sa niekedy pozreli na vaše ovisnuté závesy a povedali ste si, že by ich chcelo poriadne nariasiť, vytvoriť krásne vlny, alebo záclony uviazať do krásnych zväzkov či dokonca vyskúšať nejaký ten vkusný uzol? Vybrali sme pre vás niekoľko zaujímavých videí na viazanie a riasenie závesov a záclon.

zavesy

Ako riasiť závesy a záclony?

Závesy a záclony v dnešnej dobe plnia skôr estetickú než praktickú funkciu. Aby však boli skutočne vkusným doplnkom vo vašej domácnosti, je potrebné ich správne doladiť. Medzi najobľúbenejšie spôsoby stylingu závesov a záclon patrí riasenie, viazanie do uzlov, ale aj jednoduchšie viazanie do zväzkov.

Záleží aj od materiálu a spôsobu zavesenia

To, či sa vám podarí závesy a záclony naštýlovať, záleží aj od vybraného materiálu (či skôr pevne drží tvar alebo je poddajný ako sieť), a od spôsobu zavesenia. Niektoré závesy sa dajú vešať pomocou kovových očiek, ktoré sú priamo súčasťou látky. Ďalšie sa vešajú pomocou háčikov pevne na svoje miesto a pri iných sa háčiky vešajú na krúžky, ktoré sa voľne pohybujú po garniži.

Jemné velúrové závesy

Velúrové závesy sú mimoriadne obľúbené pre svoj atraktívny vzhľad a nízku hmotnosť, vďaka čomu sa s nimi lepšie manipuluje napríklad aj pri vešaní, bez problémov sa zmestia aj do menšej práčky a sušičky a jemný povrch dodá miestnostiam ten správny pocit útulnosti a intimity. Napríklad velúrový záves Velvet v béžovej farbe sa hodí do každej modernej obývačky. So šírkou 140 cm a výškou 270 cm ľahko zakryje aj veľké francúzske balkónové dvere. Okrem béžovej si môžete vybrať z desiatky obľúbených farieb – či už konzervatívnejších alebo naopak extravagantnejších.>

Riasenie závesov a záclon

Ak chcete vaše závesy po zavesení rovnomerne nariasiť a vytvoriť na nich krásne vlny, budete potrebovať tento malý fígeľ. Lepšie sa pracuje s tvrdšími a pevnejšími závesmi, kde sa jednotlivé vlny spájajú dokopy retiazkou a vytvára sa tak dokonale rovnomerné nariasenie. Môžete ich však pokojne aj zošiť alebo použiť štipce – nápadom sa medze nekladú.

Zatemňovacie závesy do spální a detských izieb

Zatemňovacie závesy sú hrubšie, ťažšie a pevnejšie. Nie je zvykom viazať ich do uzlov, nechávajú sa voľne visieť. Vďaka vysokej hustote látky sa však postarajú o absolútnu nepriepustnosť svetla aj počas dňa. Napríklad Zatemňovací záves Tasa pudrový poskytuje 80 % zatemnenie (spolu s klasickými interiérovými žalúziami sa zatemnenie blíži k 100 %) a v ponuke ho máme v niekoľkých farebných vyhotoveniach. Kratší zatemňovací záves Tamia s dĺžkou 250 cm je v hornej časti vybavený veľkými spevnenými kovovými okami, cez ktoré prevlečiete väčšinu z dostupných garniží.

Rôzne spôsoby upevnenia závesov:

Garniže na závesy

Na upevnenie závesov z našej ponuky odporúčame použiť guľaté garniže. Závesy nie sú priveľmi ťažké, ale ak už na nejaké veľké okno použijete dva kusy zatemňovacích závesov, s váhou až 3 kilá by dokázali tenké plastové alebo hliníkové garniže prehnúť, pri nesprávnom prichytení aj vytiahnuť zo steny. Spôsob uchytenia na garniže následne ovplyvní aj to, akým spôsobom môžete závesy riasiť alebo viazať. Ak použijete upevnenie cez spomínané veľké oká, riasenie vo vertikálnom smere prebehne po odostretí automaticky a vlny sa vytvoria či chcete, alebo nie. Najväčšiu variabilitu získate so závesmi upevnenými pomocou háčikov a kovových očiek.

Originálny spôsob zavesenia závesov cez uzlíky:

Viazanie do zväzkov

Na nasledujúcom videu môžete vidieť 4 jednoduché štýly viazania záclon a závesov do zväzkov. Závesy okamžite získajú úplne iný vzhľad a v prípade, že máte závesy z látky neprepúšťajúcej svetlo, výrobou takýchto zväzkov môžete dokonca ovplyvňovať, koľko svetla vám prúdi do izby. Zatiahnuté a roztiahnuté závesy nie sú jedinou možnosťou.

Viazanie do uzlov

Našli sme pre vás aj videonávod na 5 najjednoduchších, no pritom štýlových spôsobov viazania závesov a záclon do uzlov buď s použitím externej šnúrky alebo mašle, ale aj len s použitím tela samotného závesu. Vďaka týmto piatim jednoduchým spôsobom určite objavíte aj ďalšie pri experimentovaní s vašimi závesmi v obývačke alebo spálni.